Pierniki świąteczne – sprawdzony przepis dla całej rodziny!

pierniki świąteczne

Pierniki domowe to u nas gwiazdkowa tradycja.  Aromat pierników zaraz po upieczeniu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Można je przygotować wcześniej i odłożyć na 2 tygodnie, żeby skruszały, będą wówczas jeszcze smaczniejsze. Rodzinne wypieki, to czas zabawy i wspólnie spędzonych chwil, które dla mnie są bezcenne. Wykorzystaj naturalną ciekawość dziecka i pozwól sobie pomóc w wykrawaniu czy zdobieniu pierników. Gwarantujemy super zabawę dla całej rodziny. Zatem podwijamy rękawy i do dzieła!

SKŁADNIKI

Pierniki:
  • 600g mąki
  • 200g cukru trzcinowego
  • 200g miodu
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 5g sody
Polewa:
  • 100g czekolady
  • 30g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE

Miód i masło przekładamy do garnuszka i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i sodę wsypujemy do miski i mieszamy, a następnie dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Całość zagniatamy w misce, aż uzyskamy jednolitą masę.

Ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm i przy użyciu foremek wycinamy kształty pierniczków. Przygotowane pierniki kładziemy na blachę i pieczemy bez termoobiegu w piekarniku nagrzanego do 170°C przez około 10 minut. Sprawdzamy w międzyczasie, aby nie przypiec ich za bardzo, w razie potrzeby wyjąć wcześniej. Upieczone pierniki wyciągamy do ostygnięcia, a w tym czasie zabieramy się za przygotowanie polewy.

Przekładamy czekoladę i masło do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej do połączenia się składników. Tak przygotowaną polewę oblewamy wystudzone pierniki.

Smacznego!

Czekam na Wasze świąteczne przepisy.

A.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ